Welkom op "Glasvezel het ALTENAtief"

Oktober 2020 start de aanleg.

Alle partijen in de gemeente Noordenveld staan achter de leningen die zijn verstrekt. Ook de gemeente Tynaarlo en Assen hebben unaniem ingestemd met de aanleg in Noord Drenthe.

Glasvezel is over een jaar of 10 noodzakelijk. De Europese doelstelling voor 2025:

Een basis internetsnelheid is volgens de Europese Commissie onvoldoende om te voldoen aan de toekomstige behoefte. De Commissie stelt dat nieuwe technologieën en apparaten snelheid, kwaliteit en responsiviteit vereisen die alleen kunnen worden geleverd door zeer snelle breedbandnetwerken. De Commissie pleit daarom voor Gigabit connectiviteit, waarmee ze een internetverbinding bedoelt met een download- en uploadsnelheid van minstens 1 Gbps (1000 Megabits per seconde). Bovendien moet volgens de Commissie worden ingezet op internetverbindingen in buitengebieden.

Duitsland gaat tot 2025 maar liefst 100 miljard euro investeren in snelle verbindingen.
U neemt met een gezamelijke aanleg van glasvezel een sprong in de toekomst die zichzelf terugbetaalt. Waarom denkt u dat Bunne, Winde, Langelo en Lieveren al aangesloten zijn. Toegegeven, we kunnen niet in de toekomst kijken maar het verleden heeft bewezen dat we steeds betere kwaliteit tv krijgen, meer wifi en internet gebruiken, ook de overheid is er inmiddels van overtuigd dat we niet meer om glasvezel heen kunnen.

Bij KPN en Ziggo zit in uw abonnementprijs ongeveer €15,- tot €20,- pm. voor de kabel die in de grond ligt. Bij uw coöperatie is dat ongeveer ook €20,-  Maar die kabel is van u (ons) en over zo'n 10-15 jaar afbetaald. Bovendien betaalt u voor een snel totaalpakket bij de Coöperatie slechts €60,- tot €65,- per maand, inclusief alle bijdrages!
(Een snel totaalpakket van 100Mb of meer, incl bellen,TV opnemen, terugkijken etc. is bij  Ziggo €67,50  en bij  KPN €62,50-pm.) 

En als u meedoet met de glasvezel zit u er dan aan vast? Jazeker, maar slechts voor 5 jaar (exacte uitleg vindt u bij de veel gestelde vragen onderaan deze pagina) 
En als u nu niet meedoet zit u voor altijd vast aan KPN of Ziggo...
Dus zeg OK en doe ook mee!

Nederlandse Vereniging van Makelaars: snel internet speelt een rol in de huizenprijsvorming.
glasvezelnoordapp


"Glasvezel het ALTENAtief" bestaat uit Michel Schenk, Marcel Boon, Oebele Beetstra en Wim Schuringa, voor alle vragen kunt u contact met ons opnemen.
Veel gestelde vragen staan ook onderaan deze pagina.

Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op de sites van de vier providers, bellen kan ook.
Als u hulp nodig heeft kunt u ook terecht bij iemand van het Altenatief, wij helpen u graag !
U wordt pas lid van de coöperatie als u zich aangemeld heeft bij één van de providers.

 Glasvezel Noord Drenthe

Doe mee en wordt ook lid van de Coöperatie Glasvezel Noord.
Een alles in 1 pakket is er al vanaf: €54,95- per maand (=incl. €5,- bijdrage coöperatie)

We hebben een concreet abonnementsaanbod bij vier glasvezelproviders. Multifiber, TriNed,Global XS en Fiber verzorgen 'straks' in Noord Drenthe de TV, telefoon, internet en de (financiële) administratie voor de coöperatie. Dit zijn voorlopig de enige 4 door ons geselecteerde aanbieders die hun uitstekende en betrouwbare diensten gaan aanbieden. In de toekomst is het mogelijk dat er meer providers bijkomen. KPN en Ziggo willen (voorlopig) zich niet beschikbaar stellen op 'ons' glasvezelnetwerk, maar wie weet over een paar jaar? ...
Neem nu een abonnement en wordt automatisch lid van Glasvezel Noord.


Info over onze coöperatie Glasvezel Noord.LogoALTENAtief


Algemene voorwaarden Glasvezel Noord.

Voor alle vragen kunt u uiteraard contact opnemen
met iemand van de ALTENAtief werkgroep.
Michel Schenk, Oebele Beetstra, Marcel Boon en Wim Schuringa.

Als u zich wilt verdiepen in 5G versus glasvezel
hier een uitgebreide discussie.

Nederlandse Vereniging van Makelaars: snel internet speelt een rol in de huizenprijsvorming.

Helemaal verdiepen? Lees TNO rapport De toekomst van digitale connectiviteit in Nederland
Eén conclusie: Een gemiddelde gebruiker heeft in het jaar 2022 aan 350 MB's download niet meer genoeg en een matige gebruiker heeft in 2022 109 MB's 'nodig'…
Dat is al
over een jaar of 3. Voor degene die denkt, 'dat heb ik dan helemaal niet nodig' is het advies om geen glasvezel te nemen, maar stel ook uzelf de vraag, 'Hoezo heb ik dat nodig'…  Google rond, vraag het aan de buren die wel glasvezel nemen. We wisten
10 jaar geleden ook niet dat we zoveel met onze smartphone gingen doen. Wifi met glasvezel is fantastisch en 'gratis'. En wat dacht u van 8K Ultra HD-televisie met de mogelijkheid om zelf uw eigen 360 graden camera positie op de tribune te bepalen tijdens een sportwedstrijd… glasvezel is er klaar voor!


Veel gestelde vragen:

V: Hoe kan ik meedoen?
A: U doet mee als u een abonnement afsluit bij één van de vier providers.
U bent dan automatisch lid van de Coöperatie Glasvezelnoord. Alleen lid worden van de coöperatie is niet mogelijk 

V: Is het zeker dat het glasvezelnet in Altena gerealiseerd wordt?
A: JA.
V: Als het doorgaat wanneer kunnen we dan de glasvezel in ons huis verwachten?
A: Waarschijnlijk eind 2020, dit lijkt realistisch, maar pin ons er niet op vast, het zal bijvoorbeeld ook afhangen waar wordt begonnen met de aanleg. Bunne, Winde, Lieveren en Langelo zijn al aangesloten dus de glasvezelkabel ligt inmiddels dichtbij ☺

V: Moet ik glasvezel nemen?
A: Nee natuurlijk niet.
U moet vooral meedoen omdat u dan lid bent van de club en over een jaar of
5 goedkoper uit bent dan bij KPN of Ziggo.
.. Veel mensen denken dat ze 'vast zitten' als ze glasvezel nemen, terwijl iedereen nu vast zit aan Ziggo of KPN...
Op dit moment kunt u met glasvezel kiezen uit 4 providers, in principe kunt u tussen hen ieder jaar overstappen. In de toekomst komen er ongetwijfeldl meer providers bij.


V: Ik ga verhuizen en de nieuwe bewoner wil geen glasvezel. Wat nu?
A: Als u een eigen huis heeft en u verkoopt het binnen 5 jaar, dan krijgt u een afrekening voor de gemaakte kosten door de coöperatie, tenzij de nieuwe bewoner het overneemt. Er zijn buiten de kosten voor een provider namelijk 2 andere kosten: Coöperatiekosten (13 jaar) Aanlegkosten (5 jaar)
Coöperatiekosten:
U betaalt 5 euro per maand voor de coöperatie geïnd door uw provider 13 jaar lang = 780 euro
Dit bedrag kunt u in 1 keer afkopen voor 700 euro.
Als u 5 jaar gebruik heeft gemaakt van diensten (abonnee bent) en u verhuist zijn er geen aanlegkosten meer maar nog wel een afkoop bijdrage-coöperatie van maximaal 36 maand  = 180 euro. (als een volgende bewoner het niet overneemt, als deze het wel overneemt betaalt u niets)
Aanlegkosten:
Als uw woning 5 jaar na de start van het abonnement wordt verkocht, betaalt u niets meer voor de aanlegkosten.

Als uw woning binnen 5 jaar na de start van het abonnement wordt verkocht en de nieuwe eigenaar geen abonnee wordt, krijgt u van de coöperatie een factuur voor de aanlegkosten met een minimum van 1750 euro. Dat bedrag wordt verlaagd naar rato van het aantal jaren dat u abonnee bent geweest.
Uitleg: Stel u verhuist na 3 jaar.
In het Centrum van Altena zal de aanleg naar uw huis waarschijnlijk niet boven de 1.750 euro uitkomen
Dan is de rekening na 3 jaar (aanleg per jaar €350x2=) €700 plus maximaal €180 afkoop bijdrage-coöperatie. = €880 totaal... Is dat een risico? Op de verkoopprijs van een huis van €200.000 is dat 0,293%.
Meer uitleg:
Stel dat de aanleg naar een huis 3000 euro kost (hele lange oprit), dan is de rekening na 3 jaar (naar rato 3000/5x2=) €1.200 en maximaal 180 euro afkoop bijdrage-coöperatie. = € 1.380.
Op de verkoopprijs van een huis van €300.000 (hele lange oprit) is dat 0,46%.
Wat de werkelijke aanlegkosten van uw huis zijn kunt u opvragen bij GlasvezelNoord.
Uiteraard zijn deze restbedragen uit te onderhandelen tijdens de verkoop met de nieuwe bewoner, uw huis is tenslotte meer waard met glasvezel. Neemt een nieuwe bewoner later een abonnement, moet hij/zij daarvoor aansluitkosten betalen en is dan veel duurder uit.
Bent u huurder? Dan hoeft u als u gaat verhuizen niets te betalen.

V: Als het glasvezelnet storingen vertoont of niet goed werkt, wat gebeurt er dan.
A: U stapt pas over van uw huidige provider als alles goed werkt, ook dan pas gaat de betaling in.
U wordt lid van een coöperatie, dit betekent dat u er nooit alleen voor staat. Mochten er problemen zijn dan worden deze uiteraard z.s.m. opgelost.

V: We betalen straks ongeveer €55-€60 in de maand all in, is er kans op prijsverhogingen. 
A: Het grootste gedeelte van dit bedrag (zo'n € 35,-) is bepaald door onszelf, zodat we verzekerd zijn om onszelf te kunnen onderhouden de komende 13 jaar. Het restbedrag (€20,- €25,-) is voor de leveranciers van de diensten in ons geval TriNed,Stipte of Fiber. Zij moeten soms hun prijs wel iets aanpassen omdat bijvoorbeeld grote zenders zoals RTL,FOX etc. hun prijzen soms verhogen en dit doorberekenen aan de kabelaars. Maar we praten hier voor de standaard pakketten niet over euro's maar eerder over centen. Voor zo'n € 23,- heeft u 65 TVzenders 100 radiozenders, snel internet en goedkoop bellen... Als 1 TVzender (van de 65) wat duurder wordt, maakt dat maar een heel klein deel uit van het geheel en dat heeft dus slechts een marginaal effect op de 'totaalpakketprijs'. 
Dit is dus in verband met een verhoging van tarieven die zenders in rekening brengen aan kabelnetten. Net als andere aanbieders (Ziggo, KPN etc.) moeten ook TriNed,Stipte of Fiber deze tarieven doorberekenen. 
Als zij besluiten om zomaar enorme prijsverhogingen te gaan doorvoeren kunnen 'wij' (lees: u en de coöperatie) ook besluiten om de 'boosdoener' van ons netwerk te verwijderen en in zee te gaan met een andere provider, maar de kans dat dit gebeurd is uiteraard zeer onwaarschijnlijk.

V: Naast de kosten voor de provider betaal ik dus maandelijks €35,- voor installatie en onderhoud.
Dat is na 13 jaar meer dan € 5000,-
A: Ja, dat klopt. Maar bij KPN of Ziggo betaalt u dat ook maar daar bent u niet deels eigenaar van het netwerk.
Met deze €35,- betaalt u dus niet alleen de kabel van de straat naar uw huis, maar betaalt u mee aan het hele (GlasvezelNoord)netwerk, inclusief de straatkasten, service en onderhoud etc.

V: Worden álle werkzaamheden aanbesteed, of worden er ook werkzaamheden in eigen beheer uitgevoerd?
A: In principe worden alle werkzaamheden uitbesteed. Bouwt u een nieuw huis, en ligt er een gleuf waar water, gas en elektra door zijn gelegd, dan kunt u natuurlijk aangeven dat de gleuf niet dicht hoeft totdat ook de glasvezel is aangelegd.

V: Wordt er bij elk huis een aftakking gemaakt ondanks dat de bewoners geen abonnement hebben afgesloten?
A: Ja, er wordt een kabel op de erfscheiding gelegd. Het huis wordt NIET aangesloten. Willen de huidige of toekomstige bewoners alsnog een aansluiting, dan zullen zij daarvoor moeten betalen. De kosten daarvan zijn aan te vragen bij de coöperatie, u moet er op rekenen dat u dan veel meer betaalt dan dat u nu meedoet.

V: Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de leden bij coöperatie met betrekking tot de schulden?
A: De coöperatie is een U.A. Dat houdt in Uitgesloten Aansprakelijkheid. Met andere woorden, als er iets goed fout zou gaan en de coöperatie gaat failliet, dan kan niemand bij u aankloppen om geld.

V: Wat als de aanlegkosten tegenvallen. Wordt de bijdrage dan onbeperkt verhoogd?
A: Nee. Niet onbeperkt. Maar de aanlegkosten vallen mee als nog meer mensen zich aanmelden.

V: Wat gebeurt er met de winst van de coöperatie, en na hoeveel jaar is de lening afgelost?
A: De winst wordt teruggegeven aan de leden. Dus aan u! Dat kan bijvoorbeeld door een verlaging van de abonnementskosten. Als lid bepaalt u dat via de ledenvergadering. Dit is iets wat pas aan de orde is wanneer de lening na 13 jaar is afgelost.

V: Waarom is het een coöperatie MET winstoogmerk?
A: Het maakt eigenlijk niet uit of het met of zonder winstoogmerk is. MET maakt het mogelijk de winst met u als lid te delen, bovendien kan de Btw op de aanlegkosten verrekend/ teruggevraagd worden.

V: Wat gebeurt er bij overlijden en het huis wordt binnen een jaar niet verkocht?
A: Bij overlijden stopt de overeenkomst met de coöperatie, en hoeft er door de erven niets bijbetaald te worden. De uiteindelijke koper moet wel weer aansluitkosten betalen.

V: Is het niet beter om te investeren in draadloos 4G of 5G?
A: Glasvezel is tot op heden de beste techniek en klaar voor de toekomst. 2G en 3G zijn nog maar een paar jaar oud en nu al achterhaald door 4G en met 5G wordt nu geëxperimenteerd. Was één mast op 8 km2 genoeg voor 4G, dan moet er bij 5G één mast op elke 2 km2. Gaan providers in de toekomst 5G masten plaatsen in Altena e.o.?
Elke 5G-zendmast moet trouwens worden voorzien van glasvezel om het signaal van A naar B te brengen. 5G is behoorlijk snel maar helaas ook een stuk minder stabiel. Bij slecht weer, bijvoorbeeld sneeuw of mist, kan de verbinding het niet goed doen, en diverse storingen vertonen (bijv. blokjes in beeld). Ook is het maar de vraag wat er gebeurt als veel huishoudens tegelijk 5G-draadloos internet/tv gaan kijken, bijvoorbeeld tijdens een WK-voetbal, we weten niet of grote providers bereid of sowieso capabel zijn om genoeg te kunnen leveren.
Met glasvezel weten we dat wel zeker en het is nog betaalbaar ook !
We kunnen niet in de toekomst kijken maar de kans lijkt erg klein dat het draadloos stabiel verzenden van grote hoeveelheden informatie (met 5G of iets dergelijks) naar Altena toekomt. Bovendien zijn de kosten van grote hoeveelheden streamen (downloaden als men betaalt per GB) met een mobile netwerk voorlopig nog erg duur.

V: Kan ik mijn abonnement later nog aanpassen? Eerst bijvoorbeeld alleen internet en telefoon en later ook tv erbij?
A: Ja, dat kan. Upgraden of uitbreiden kan altijd direct. Downgraden of minder afnemen kan pas na 12 maand, zowel bij Multifiber, TriNed,Stipte als Fiber. Na deze 12 maand kunt u alles per maand aanpassen.

V: Kan ik ook alleen TV en telefoon afnemen?
A: Nee, dat kan helaas niet. Het signaal van de tv en de telefoon wordt verzonden via het internet. Een abonnement zonder internet gaat dus niet.

V: Als er een glasvezelkabel stukgetrokken wordt, hoe snel wordt die dan gerepareerd?
A: Als dat gebeurt en de omleidingsroutes werken ook niet, (dit is uiterst zeldzaam) dan kan het zijn dat u een aantal uren zonder zit. In de praktijk blijkt dat glasvezel 99,99% van de tijd werkt. Er is een onderhoudscontract waar in staat dat storingen door kabelbreuk of andere binnen 8 uur gerepareerd moeten zijn.

V: Bestaat er een kans dat de coöperatie wordt overgenomen door een KPN of Ziggo?
A: Als u als lid, samen met de andere leden, besluit om te verkopen is dat mogelijk.
Willen we dat? Waarschijnlijk niet.

Meer veel gestelde vragen